Veel ondernemers die hun eerste schreden op het schrijverspad zetten, doen dat in stilte. Dat is zonde, want hoewel het schrijven van een boek flink wat tijd in beslag neemt, heb je die tijd ook nodig om te starten met je boekpromotie. En de promotie van een businessboek kan goed op LinkedIn.
Voordelen van boekpromotie op LinkedIn
Als je een businessboek schrijft, is LinkedIn heel relevant voor je boekpromotie en bovendien eenvoudig in te zetten. Hier zit je zakelijke netwerk en veel relaties zullen geïnteresseerd zijn in je activiteiten. Zeker als je een boek schrijft, want het schrijven van een boek wordt beschouwd als een topprestatie. Door op LinkedIn aan te geven dat je een boek schrijft, laat je zien wat je ambities zijn. Tegelijkertijd committeer je jezelf en hoewel dat misschien wat beangstigend is, is het ook slim om te doen.
Daar komt bij dat je relaties op LinkedIn deels dezelfde vakmatige achtergrond en interesses hebben als jij. Je boort hier dus ook direct een potentiële kopersgroep aan. Bovendien maakt LinkedIn je zichtbaar voor uitgevers en biedt het mooie instrumenten om je boek op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen.
LinkedIn inzetten voor boekpromotie
Hoe zet je LinkedIn dan in? Je hebt verschillende mogelijkheden. Natuurlijk biedt je persoonlijke profiel goede kansen om te laten zien, wat je doet. Maar daarnaast kun je je boek in wording ook op een subtiele maar effectieve manier onder de aandacht brengen van kopers via LinkedIn groepen. Ten slotte kun je je bedrijfsprofiel inzetten voor het bekendmaken van je boek.
Je boek opnemen in je LinkedIn profiel
Je profiel biedt verschillende mogelijkheden om je boek in wording op te nemen: je kopregel, je samenvatting, ‘projecten’ en de optie om direct te publiceren vanuit je LinkedIn profiel.
Je kopregel (professional headline)
Hier vermelden velen dat ze ondernemer zijn en wat ze doen of bieden. Maar het is een ideale plek om ook aan te geven dat je de auteur bent van … en dan je (voorlopige) boektitel vermelden. Je kopregel is immers op veel plaatsen zichtbaar en het eerste dat mensen die je nog niet kent van je lezen.
Je samenvatting
Dit stuk van je profiel krijgt vaak veel aandacht van bezoekers, maar het is bij het invullen van een profiel nog te vaak een ondergeschoven kindje. Besteed daarom aandacht aan je samenvatting, schrijf hem op een persoonlijke manier zodat mensen het gevoel krijgen dat ze je leren kennen en besteed enkele regels aan het boek. Geef bijvoorbeeld kort aan wat de titel is, waar het over gaat (je lezersbelofte, link) en wanneer je verwacht het te publiceren.
Projecten
Je kunt projecten aan je profiel koppelen. Het is een vergelijkbare functionaliteit als ‘ervaring’ en biedt de mogelijkheid tot het benoemen van de titel, een beschrijving en eventueel mensen met wie je samenwerkt aan het boek. Ook kun je documenten aan je project koppelen. Daar kun je bijvoorbeeld een achterflaptekst opnemen of een inleiding. Maar neem hier zeker de inhoudsopgave op. Die laat perfect zien wat je boek gaat behandelen en het is een document dat je voor je echt gaat schrijven al hebt gemaakt (als het goed is!).
Publiceren op LinkedIn
Inmiddels heeft iedereen de mogelijkheid om zelf informatie te publiceren op LinkedIn. Die mogelijkheid wordt vaak gebruikt om kennis te delen en te laten zien over welke expertise je beschikt. Die doelstelling loopt parallel met de doelstelling van je boek, dus hier kun je ze mooi samen laten komen. Wanneer je wat verder bent met schrijven, kun je kijken of sommige paragrafen als zelfstandige publicatie gedeeld kunnen worden. Mogelijk moet je dan wel iets schaven aan de tekst, maar het is een prima manier om en je kennis te delen en te laten zien dat er straks een groter kenniswerk aankomt.
Gebruik de groepen op LinkedIn
LinkedIn telt bijna 83.000 41.000 Nederlandstalige groepen over de meest uiteenlopende onderwerpen (december 2014). Daar zitten ongetwijfeld groepen bij die inhoudelijk verband houden met het onderwerp van je boek.
Als je lid wordt van een groep kun je drie dingen doen:
- Passief lid worden en lezen wat er gezegd wordt. Dat is handig als je research doet of over een bepaald onderwerp de vinger aan de pols wilt houden. Maar het doet weinig tot niets voor jouw bekendheid.
- Gematigd actief worden. Dan lees je niet alleen de discussies, maar je laat ook af en toe een antwoord achter. Nu beginnen wat meer mensen je te zien.
- Actief lid worden van een groep. Je reageert niet alleen, maar plaatst zelf ook af en toe een discussie. Dat hoeft niet meteen over een heel zwaar onderwerp te zijn. Je kunt ook een link van een interessant artikel (al dan niet van jouw hand) delen en mensen om hun mening vragen. Of een vraag stellen die je bezig houdt.
Durf te vragen en te delen
Als je echt actief wordt in een groep creëer je voor jezelf en daarmee voor je boek veel meer bekendheid. Mensen zien waar je je mee bezig houdt, reageren, maken je wijzer, vertellen jouw zaken verder en willen eventueel met je linken. De eerste keer dat je reageert of een discussie start is misschien even slikken, omdat je je heel zichtbaar en kwetsbaar kunt voelen. Maar heb je het eenmaal gedaan, dan merk je dat je contact krijgt met allerlei aardige en interessante mensen.
Eigenlijk kan er weinig misgaan als je meedoet om anderen van dienst te zijn en niet uitsluitend om je eigen verhaal voor het voetlicht te krijgen. Reageer en schrijf respectvol. Bedenk dat het geschreven woord soms anders of harder overkomt dan je bedoelt en plaats geen commerciële mededelingen bij de discussies, maar alleen bij campagnes/promotions. Check voor je iets plaatst de spelregels van de groep en je kunt eigenlijk al niets meer verkeerd doen.
Selecteer relevante LinkedIn groepen
Je mag van maximaal 50 groepen lid zijn, maar je kunt slechts effectief worden in een veel kleiner aantal. Denk aan 5 tot 10 groepen. Kies je LinkedIn groepen daarom met zorg uit.
Stel dat je een boek of roman schrijft over de vrouwen uit het leven van Abraham Lincoln. Dan kun je groepen kiezen die te maken hebben met geschiedenis, schrijversgroepen, maar ook grote meer algemene groepen waar veel mensen lid van zijn.
In de eerste categorie zitten ongetwijfeld mensen die geïnteresseerd zijn in je onderwerp. In de tweede categorie vind je collega-schrijvers en mensen uit het boekenvak (o.a. uitgevers) en in de laatste categorie zitten potentiële lezers.
Elke categorie groep vraagt om een andere aanpak. Deel je in de eerste categorie misschien gedetailleerde historische informatie, in de laatste categorie kun je beter een anekdote uit je boek vertellen of een parallel trekken tussen het boek en een actueel voorval.
Een deel van de LinkedIn groepen is openbaar waardoor discussies ook zichtbaar zijn in zoekmachines. Het inzetten van groepen wordt dus alleen maar interessanter. Zeker omdat Google social media sites als LinkedIn een hoge waardering geeft. Wie googelt op Abraham Lincoln ziet mogelijk ook jouw discussie of reactie langskomen. Dat is zeer waarschijnlijk iemand met interesse en daarmee een potentiële lezer en koper van je boek.
Selecteer je groepen zorgvuldig:
- beoordeel ze op relevantie
- kijk naar het aantal leden
- let op de achtergrond van de leden
- kijk naar kwaliteit en sfeer van de discussies
- beoordeel of de groep wel echt actief is
- kies ook bewust voor ‘open’ groepen
Boekpromotie via je bedrijfspagina
Als je een bedrijfspagina hebt op LinkedIn, kun je deze ook benutten voor boekpromotie. Via de statusupdates van de pagina kun je informatie bieden. Daarnaast kun je een zogenaamde showcase pagina maken. Hier staat een onderwerp centraal en dat is handig als mensen alles over je boek in wording willen volgen, maar niet in alle statusupdates van je bedrijf geïnteresseerd zijn.
Ik wil je wel aanbevelen om de mogelijkheden van je bedrijfspagina alleen op te pakken als je daar al een redelijk aantal volgers hebt, die bovendien relevant zijn voor je boek. Als je nu nog moet investeren in een bedrijfspagina en het werven van volgers, is het maar de vraag of deze tijdsinvestering de moeite loont. In dat geval zou ik er voor kiezen om deze tijd te investeren in het deelnemen aan discussies in groepen.