Een uitgever kiezen om je manuscript naartoe te sturen is vaak niet eenvoudig. Maar als je de beruchte zin ‘uw boek past helaas niet in ons fonds’ wilt voorkomen, is het belangrijk om alleen die uitgevers te benaderen bij wie jouw boek in wording ook echt past.
Hoe ontdek je of een uitgever mogelijk openstaat voor jouw manuscript?
Natuurlijk kun je alle websites van uitgevers opzoeken en analyseren wat ze uitgeven. Maar dat bezorgt je vele uren werk en het is maar de vraag of je dan altijd een volledig en correct beeld krijgt.
Daarom doen we je graag enkele eenvoudige hulpmiddelen aan de hand waarmee je een beter beeld krijgt van de boeken die uitgevers recent hebben uitgegeven. Bovendien ontdek je daarmee ook wat hun plannen voor het komend jaar zijn.
Gebruik de zoekfunctie op Bol.com
Als je aan je manuscript werkt, krijg je waarschijnlijk wel een idee van boeken die op enige wijze vergelijkbaar zijn met jouw boek. Bijvoorbeeld vanwege het onderwerp, het genre of vanwege de vertelwijze. Maak op basis van die overeenkomsten voor jezelf eens een overzicht van boeken en auteurs waarmee je iets gemeen hebt.
Ga vervolgens naar bol.com en tik daar de naam van een boek of auteur in van je lijst. Ga naar de beschrijving en zoek bij de productspecificaties naar de naam van de uitgever. Klik erop en er verschijnt direct een lijst met boeken. Bij kleine uitgevers krijg je zo al meteen een beeld van de inhoud van hun fonds, bij de grotere uitgevers kun je beter verder gaan sorteren. Bijvoorbeeld op verschijningsdatum en er verschijnt een lijst met nog te verschijnen boeken, gevolgd door de boeken die net zijn uitgegeven.
Uitgever kiezen op genre
Natuurlijk kun je ook op genre zoeken om uitgevers te achterhalen. Ga op bol.com naar de startpagina met Nederlandse boeken en je ziet een twintigtal genres en onderwerpen. Kies je hier voor de categorie waarin jouw businessboek valt, dan kun je daarna vaak nog verder verfijnen en aanscherpen. De categorie ‘Gezin & Gezondheid’ bevat bijvoorbeeld subcategorieën als Dieet, Opvoeding en Lifestyle.
Scherp je selectie indien mogelijk nog verder aan en je komt op een overzichtspagina met boeken binnen deze (sub)categorie. Selecteer vervolgens bovenaan de pagina op verschijningsdatum. Zo krijg je een accurate weergave van de meest recente boeken binnen die categorie, beginnend met de boeken die binnenkort gaan verschijnen. Zo zie je ook welke boeken in de planning van uitgevers zitten.
Onderstaand filmpje demonstreert hoe je met de zoekfunctie van Bol een uitgever kunt kiezen:
Gebruik de zoekfunctie van Managementboek.nl
Wil je een selectie maken van potentiële uitgevers en valt je businessboek binnen de categorie management- of studieboeken? Dan is managementboek.nl ook een goede plek om je te verdiepen in uitgevers en hun recent gepubliceerde boeken. Managementboek.nl heeft voor deze boeken namelijk een nog betere zoekmachine, omdat daar nog meer specifieke subcategorieën zijn dan op bol.com.
Maar dan…
Als je een lijstje hebt van drie, vier uitgevers, kun je beginnen. Weet je al hoe je de uitgevers van jouw keuze wilt benaderen? Of wil je graag weten hoe je jouw manuscript optimaal presenteert? Gebruik dan de handleiding in het Boezzt eBook Schrijf een overtuigend boekproposal in vijf stappen.
Bestel je eBook
Schrijf een overtuigend boekproposal in vijf stappen kost € 14,75 exclusief btw (€16,30 inclusief btw). Je bestelt de handleiding snel via onderstaand formulier, waarin we je factuurgegevens vragen.
Handleiding Boekproposal
Als je een uitgever zoekt is een goed boekproposal onmisbaar. Het is dé manier om te laten zien wat jij als auteur en je boek een uitgever te bieden hebben.
In deze handleiding voor een boekproposal laat Marja Duin je stap voor stap zien hoe je dat overtuigend doet. En Marja weet waar ze het over heeft, want ze werkte ruim 20 jaar als acquirerend redacteur voor verschillende bekende uitgevers.